Преди дни партиите, подкрепящи кабинета – , -СД и , се договориха дерогацията

...
Преди дни партиите, подкрепящи кабинета – , -СД и , се договориха дерогацията
Коментари Харесай

Министър Богданов: Не очакваме съществен ръст на цените на горивата от 1 март

Преди дни партиите, подкрепящи кабинета – , -СД и , се договориха дерогацията за „ Лукойл “ (изключението от възбраната да се купува нефт от Русия) да отпадне а два стадия – от 1 януари 2024 година да бъдат спрени квотите за експорт на артикули от съветски нефт, а вносът на съветски нефт за бургаската рафинерия да бъде преустановен от 1 март 2024 година

От месеци Делян Добрев от  настоява дерогацията да отпадне незабавно, тъй като от нея печели само „ Лукойл “. От  отказаха да поддържат това искане с претекста, че то   на цените на горивата у нас.

Ще нарастнат ли горивата с отпадането на дерогацията за „ Лукойл “?

„ България сега е много по-готова – всичко зависи все още от икономическия оператор на рафинерията – „ Лукойл “.  Ако „ Лукойл “ не се оправи, ние сме подготвени да доставим нефт, с който рафинерията да работи. Не чакаме значителен растеж цената на горивата при преустановяване на дерогацията при започване на март “. Това сподели в предаването „ Защо, господин министър? “ с водещ Жени Марчева министърът на стопанската система Богдан Богданов.  

По думите му компанията „ Лукойл “ е имала задоволително време – над 18 месеца от началото на дерогацията, в които да стартира да преработва напълно неруски нефт. Тя обаче даже не е изготвила проект за подобен преход.

„ Много работа беше свършена последните три месеца, с цел да построи България потенциал от специалисти, които  “, посочи министърът.

Относно цените на горивата Богданов подсети, че те значително зависят от интернационалните пазари.

„ Важно е рафинерията да работи на оптимален потенциал, тези 4000 души, които работят сега там, да запазят работните си места. Трябва да съблюдаваме европейските наказания и без значение кой е оператор, би трябвало да си заплаща налозите в България “, заключи министърът на стопанската система.

Какъв ще е резултатът от самодейността „ Достъпно за вас? “
 инициативата на Министерството на стопанската система „ Достъпно за вас “, която цели да понижат трайно цените на 50 хранителни продукта от първа нужда.   „ Стартирахме с 200 търговски обекта, а към този момент са 350 лева Видяхме обилни понижения на цените на част от продуктите, които обаче на са за сметка на участниците по веригата на доставки. Междувременно пуснахме и платформата „ Достъпно за вас “, на която потребителите биха могли да се осведомят кои са участниците, кои са продуктовите групи, по какъв начин работи самодейност и статистическа информация по какъв начин са цените за съответната седмица и кои са най-изгодните артикули “, изясни министърът на стопанската система.   Той посочи, че има вериги за хранителни артикули, които са разширили кръга от артикули с понижение до повече от 70.   На въпроса с какво новата самодейност се разграничава от  по концепция на предходния министър на стопанската система Никола Стоянов той сподели, че приликата е единствено в желанието да се понижат цените за крайния консуматор.   „ При първия метод се целеше да се фиксират избрани надценки на храни и то по веригата, което щеше да ангажира забележителен запас от страна на страната, с цел да направи целия мониторинг на процеса. Ние видяхме, че в други страни този механизъм не работи, тъй като е мъчно. Ние взехме решение да изберем различен метод – да работим дружно бизнеса и то в една доста транспарантна и конкурентна среда. Първият метод целеше и избрани административни наказания, представяйки ги по несъответствуващ метод – няма по какъв начин страната да каже какви надценки би трябвало да се поставят “, разяснява Богданов.   По думите му друга цел на самодейността е да увеличи покупателната просвета на потребителите –  да ги накара да потърсят къде биха могли да купят най-изгодно продуктите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР